11 Mayıs 2017 Perşembe

Ana Yurdu (2015)

http://www.imdb.com/title/tt4886070/

Nesrin boşanmış, işinden de ayrılmış, rasyonel olmaya çalışan, idealleri olan bir iyiliksever; kendini gerçekleştirmeye çabalayan, bağımsız, yazar olmak isteyen, yalnız yaşayan "bencil" bir kadındır. Daha iyi konsantre olup, yazmakta olduğu kitabını bitirmek için İstanbul'dan annesinin köyüne gider. Fakat köyün yakınlarında arabasıyla küçük bir kaza geçirir. Kendisinde bir şey yoktur, ama arabanın tamir edilmesi gerekmektedir. Terkedilmiş, kimsenin oturmadığı çocukluğunun geçtiği eski evlerine biraz kıyafet, bir döner ofis koltuğu ile gider ve evi yazabileceği huzurlu bir ortam haline getirmeye çabalar. Temizler, oturacağı yere bir masa koyar, laptopunu kül tablasını kalemini defterini koyar, sobayı yakar ve köylü kıyafetlerini giyer. Akrabalarını ve çocukluk arkadaşlarını görür, köyde dolaşır falan filan. Huzurludur, ta ki annesi onu taciz etmeye başlayana kadar. 

Annesi köyde 7 çocukla bir başına kalmış dul bir annenin öğretmen olmayı başarmış çocuklarından biridir. Kocası ve diğer kızıyla Ankara'da yaşamaktadır. Kızının kaza yaptığını duyunca hemen atlar köye gelir ve anne kız arasında çatışmalar başlar. Anne karakteri gerçekten Anadolu'ya özgü bir karışımla çok başarılı oluşturulmuştur. Hem batıl inançlara sahiptir, hem dindar bir hacıdır, hem öğretmendir, hem de hayatını çocuklarına adamış fedakar bir annedir. Rasyonel olan ile hurafenin, bireysellikle "konu komşu ne der" kaygısının çatışması tüm şiddetine rağmen sevgi doludur. İki kadın da birbirleri ve kendileri için daha iyi olanı kendilerinin bildiğine inanmaktadırlar. Araba bozuk olduğu için de kız çatışmadan kaçamamaktadır.

Böyle geçen filmin ilk yarısını çok beğendim. Çok detaylı, ince ince oluşturulmuş karakterlerle kurulmuş iyi bir senaryosu olduğunu düşündüğüm film ikinci yarısında kelimenin tam anlamıyla sapıttı ne yazık ki! Anne, kızının hayatına sızdıkça yayıldı, yayıldıkça sızdı. Nesrin de, annesi de filmi saçma sapan yerlere götürüp orada da bıraktılar. 

Benim için çan eğrisi gibi bir film :) Ortasına kadar gittikçe artan, ortasından sonra da gittikçe azalan bir beğeni düzeyi. İlk yarısındaki temadan devam edip, karakterleri sapıttırmasan, bunun yerine Nesrin'i bu kadar edilgen, sürekli boyun eğen bir karaktermiş gibi sunmayıp, anne kızın çatışmasını yükseltip şiddetli bir kavgaya dönüştürsen, sonra da sevgiyle birbirlerini olduğu gibi kabul etmeye çalışsalardı, benim için çok iyi bir film olabilirdi. 

Peki şimdi ne oldu? İlk yarısı iyi, ikinci yarısı bu ne ya! Sonuç, izlemesem de olurdu.

Derecelendirme: 6/10 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder