12 Mayıs 2017 Cuma

Elle (2016)

http://www.imdb.com/title/tt3716530/

Elle, yalan ile gerçeği, fani ile bakiyi öyle güzel belirsizleştirip, farksızlaştıran bir film ki; daha ilk sahneden lan acaba kadın tecavüze uğramıyor da bir seks fantezisi mi yaşıyorlar diye şüpheye düşürüyor sizi. Kedinin bakışları, olay bittikten sonra kadının tavırları fantezidir herhalde diye düşündürtüyor. Bu duygu filmin sonuna kadar sizi hiç birakmıyor çünkü Michelle öyle tuhaf bir kadın. Seks ve şiddet içerikli bilgisayar oyunları yapımcısı olması da yalan ile gerçeğin farksızlaşmasına çok katkı sağlıyor. Bir diyalogda Michelle bilgisayar programcılarına aynen şunu diyor: "Oyuncu bir devi öldürüyorsa, parmaklarında o kanı hissedecek. Ilık ve canlı kan. Mümkünse." 

Michelle'in babasının tüm Fransa'da bilinen bir "karındeşen Jack" olduğunu öğreniyor, jigololara para verip onlarla evlenmeye kalkan annesini izliyorsunuz. Dünya yıkılsa, Michelle yine çocuğunun babası eski sevgilisini takip edip, salak oğlunu yönlendirmeye çalışıp, annesini idare etmeye çalışacak ve tabii ki kendi arzuları dışında bir şeyle ilgilenmeyecek sanki.

Genel kanıya göre insanlar güçlünün zayıfı ezdiği orman kanununu değiştirip Allah'ın nizamını, adaletini (ya da kendini tanrı yerine koyup kendi nizamını diyelim) yeryüzüne indirdiler ya, Michelle'in evinde düzenlediği Noel partisinde orman kanununun en şiddetli, güzide örnekleri verildi gece boyunca. İnsanlar sadece fiziksel şiddeti kaldırıp, yerine sosyal şiddeti koydular bana kalırsa. 

Daha derin bir okumayla, Avrupa'nın tarihine dair bir alt hikaye çıkabilir filmden ayrıca. Michelle'in babası Orta çağ Avrupası, skolastik, vahşi; Michelle rönesans reform sonrası modern Avrupa, rasyonel, zengin, müktedir; Vincent ise son Avrupa; salak, işe yaramaz. Michelle'in son dönem yaşamı da Avrupa Birliği gibi zaten, kimin kimle ne tür bir ilişkisi var anlamak zor :)

İçine girmeyi başardıysanız, sürekli sizi şaşırtan yeni detaylarıyla gözünüzün önünde müthiş bir karakter inşa eden kusursuz bir senaryosu var filmin. Benim ölçülerimde muhteşem bir film.

Derecelendirme: 10/10      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder